Työ on pitänyt taas kassatätiä kiireisenä, mutta tänään on pakko päästä avautumaan kaupan alan työehdoista tai ylipäätään työoloista ja sen sellaisista. En ole asiantuntija muuta kuin työni kautta ja käytän itseäni esimerkkinä.
Tänään aamulla jo ennen työvuoroa nimittäin nousivat verenpaineet, kun luin Jyri Häkämiehen viimeisimmän kommentin sunnuntaityön palkanlisän poistamisesta. Hänen mukaansa sunnuntain tuplapalkkaus on vanhentunut, uskonnollisuuteen liittyvä "pyhäpäivän pyhitys", jolla ei nykyään enää ole merkitystä. Googlettamalla löydätte kyllä alkuperäisen uutisen. En ota niinkään kantaa siihen, onko pyhäpäivään uskonnollisessa mielessä tarvetta, mutta jumalauta älkää nyt palvelualojen muutenkin paskaa palkkaa enää huonontako! Häkämiehen on ihan turha tulla sanomaan omalla 360 000 euron vuosituloillaan, että sunnuntailiksan poistaminen toisi jotenkin työelämään vipinää (työnantajille halvempaa työvoimaa nääs). Sunnuntain tuplapalkka on nimittäin erittäin iso osa meikä-duunareiden palkkaa ja sen poistaminen heikentäisi työmotivaatiota, mutta myös elintasoa ja tätä myöten ostovoimaa.
Itselläni on muutenkin pinna kireällä tämän alan paskojen työehtojen kanssa, niin sitten vielä viedään palkasta suola ja sokerit päältä! Hommahan menee niin, että itse saan yli kolmen vuoden työkokemuksellani tuntipalkkaa 11,32 euroa. Ja, kun työsopimuksessa lukee 15 tuntia / viikko, voi jokainen laskea miten paskaa palkkaa saan muutenkin. Sunnuntaityön tuplakorvaus näkyy tilinauhassa heti, tai päinvastoin jos sitä ei ole!
Kaupan alalla tehdään kaksivuorotyötä, jossa työajat voi olla liikkeestä riippuen käytännössä mitä vaan klo 7-23 välillä. Tämän vuoksi et voi harrastaa mitään säännöllisesti, (esim. joka torstai klo 16) sillä olet ihan satavarmasti joka torstai just sillon iltavuorossa. Kaksivuorotyö on raskasta, sillä iltavuorojen ja aamuvuorojen epätaisaisuus on väsyttävää, eikä siis lainkaan säännöllistä. Vuoroja voi toki yrittää vaihtaa, mutta se on super-ärsyttävää ja kukaan ei ikinä halua vaihtaa mitään paskoja vuoroja pois.
Esimerkkinä annan viimeisen kahden viikon työvuorolistani (kesäkuukausi, joten enemmän tunteja):
viikko 1: ma 12-20 / ti 12.30-20.30 / ke 9-17 / to 17.15-21.15 / pe 9.15-17.15 / la vapaa / su 12-18.15
viikko 2: ma 9.45-16.45 / ti vapaa / ke 15.45-21.15 / to vapaa / pe 16.30-21.15 / la 11.15-18.15 / su vapaa
Itselleni ei esimerkiksi sovi yhtään mennä töihin illalla klo 16, sillä olen aamuvirkeä ihminen. Talvella varsinkin on todella raskasta olla iltaisin yhdeksään asti töissä. Muistan erään sunnuntain yksi joulukuu ennen joulua, kun menin töihin sunnuntai-iltana klo 16.15-21.15. Eli juuri se aika, kun on normaalisti kaikista väsyneimmillään sunnuntai-iltana. Yh!
Jos palkka ja työajat on perseestä, on ihan yhtä perseestä myös lakisääteiset tauot työaikana. Tauon pituus on naurettavat 12 minuuttia. Sinä aikana pitäisi poistua työpisteeltä taukotilaan, käydä vessassa, syödä jotain, (polttaa tupakka) ja olla takaisin työpisteellä. Ja ihan satavarmasti kun olet menossa tauolle, joku asiakas kysyy sinulta jotain jonka selvittämisessä menee puolet tauosta. Ja ihan tiedoksi, taukotila on lähes aina kaupan toisessa päässä, jolloin väkisin joudut kulkemaan myymälän poikki. Alla vielä tauot lueteltuna (Lähde: Kaupan alan TES).
alle 4 tuntia ei kahvitaukoa
4 tuntia – alle 6 tuntia 1 kahvitauko (12 min)
vähintään 6 tuntia 2 kahvitaukoa (12 min + 12 min)
yli 7 tuntia 2 kahvitaukoa (12 min + 12 min) ja yksi palkaton ruokatauko (30 min)
Jos työnantaja on vittumainen, tekee hän sulle sellaisia työvuoroja, että saat työaikana vain yhden tauon, esim. 5 tuntia 45 minuuttia. Käytännössä olet kuusia tuntia töissä yhdella 12 minuutia tauolla. Syöminen 12 minuutissa on muuten taitolaji. Siinä ei paljoa lämmitellä pakastepitsoja, vaan vedetään kaikki mitä käteen osuu mahdollisimman nopeasti naamariin, että ehtii vielä vessaankin. Ahmiminen ja istumatyö yhdistetttynä vittumaisiin asiakkaisiin on oikein ihana yhdistelmä jos tavoittelee keskivartalolihavuutta.
Kaupan alan työntekijät ovat ehdottomasti alipalkattuja. Jokainen voi laskea, kuinka paljon saa raataa jos haluaa päästä edes 2000 euron kuukausituloihin. Ja suurin osa kun on kuitenkin osa-aikaisia työntekijöitä, kuten allekirjoittanutkin, on näihin summiin lähes mahdotonta päästä. Matalapalkkaisten ja naisvaltaisten alojen työehtoja ei saa enää huonontaa yhtään!